dimecres, 21 d’abril del 2010

SÓN ELS BIOCOMBUSTIBLES UNA SOLUCIÓ A LA CONTAMINACIÓ?
Marta Badosa, Arantxa Blázquez, Sandra Santasusagna, Cristina Solà
3r Biologia, Universitat Pompeu Fabra

Avui en dia, les principals fonts d’energia són el petroli, el carbó i el gas natural, tots ells combustibles fòssils. La utilització d’aquests combustibles no renovables contribueix a la contaminació del medi ambient i és la causa d’una gran quantitat de conflictes polítics. El que més preocupa però, és que les reserves mundials de petroli s’esgotaran en menys de 45 anys aproximadament, si es segueix el ritme actual de consum [1]. La International Energy Agency (IEA) preveu que els requeriments d’energia s’incrementin un 55% entre 2005 i 2030, amb una taxa mitjana anual de l’1,8% [2]. Per aquest motiu, diferents països han optat per buscar alternatives a l’energia no renovable. De fet, la Unió Europea (UE) té com a objectiu que al 2020 el 10% de l’energia del transport provingui dels biocombustibles [3].


Què són els biocombustibles?

Els biocombustibles1 són qualsevol tipus de combustible derivat de biomassa. Alguns autors defensen la seva utilització afirmant que no provoquen modificacions en les concentracions de CO2 atmosfèric. És a dir, es produeix la mateixa quantitat de CO2 que va absorbir la planta durant el seu creixement (exceptuant l’emissió deguda al procés de producció), obtenint un balanç zero en les emissions de CO2.[4]

Els primers biocombustibles: bioetanol i biodièsel

L’alcohol etílic o bioetanol és el primer biofuel1 que es va comercialitzar i, a més, és el majoritari al mercat actual. Segons la Renewable Fuels Association, als EEUU es van produir 6,5 mil milions de galons de bioetanol (aprox. 3 x 10^10 L) al 2007, respecte un consum anual de 33 mil milions de galons de petroli (aprox. 1,25 x 10^11 L) al 2010 (IEA) [2]. Aquest biocombustible prové de la fermentació dels sucres vegetals, sobretot del midó, presents als cereals, remolatxa, canya de sucre o biomassa (veure Figura 1). El seu ús és limitat degut a les diferències amb els carburants convencionals. Així doncs, avui en dia aquest biocombustible només es pot utilitzar com a additiu de la benzina, en concentracions del 5 al 10%. A més, la seva producció necessita extensos camps de conreu i l’ús d’espècies vegetals pròpies pel consum humà.

Tots aquest factors han fet replantejar la producció d’aquest biocarburant1 i buscar noves solucions. L’alternativa més esperançadora és el bioetanol cel·lulòsic, el qual es diferencia del bioetanol convencional en el precursor: la cel·lulosa. Aquesta es pot obtenir de residus orgànics que no podem aprofitar, i que per tant, tenen un cost zero. Els últims estudis apunten que el bioetanol cel·lulòsic no tindrà tantes limitacions i que, fins i tot, pot arribar a ser intercanviable amb el petroli [5].


El biodièsel és un biocarburant líquid produït a partir dels olis vegetals i grasses animals, com el colze, el gira-sol i la soja. Les propietats d’aquest biocarburant són pràcticament les mateixes que les del gasoil convencional. Per això, el biodièsel pot barrejar-se amb gasoil pel seu ús en motors o bé substituir-lo totalment si els motors s’adapten convenientment [4].


Nous biocombustibles


Les perspectives futures van encaminades a obtenir nous biocombustibles més semblants als convencionals a partir de residus de biomassa vegetal. Aquests nous biocarburants es produeixen a partir d’alcohols pesants, derivats d’àcids grassos (inclòs el biodièsel), alcans i alquens [7]. El desenvolupament d’aquests compostos permetria utilitzar les infraestructures ja existents i milloraria les característiques respecte al biofuel tradicional, com l’alta densitat energètica, la baixa higroscopicitat2 i la baixa pressió del vapor d’aigua.

La major part dels esforços dipositats en aquest camp pretenen conèixer les vies metabòliques dels microorganismes que de forma natural ja produeixen substàncies amb qualitats de biocarburants, però en quantitats ínfimes [7]. A fi d’optimitzar la rendibilitat del procés, els microorganismes fàcilment manipulables, tals com Escherichia coli o Saccharomyces cerevisiae, són modificats genèticament introduint-los plàsmids que contenen enzims de les vies metabòliques implicades i suprimint les que interaccionen negativament amb aquestes. Les vies més rellevants per a la producció d’aquests combustibles són la mediada pel coenzim A, el ketoàcid, els àcids grassos i l’isoprenoid [7, 11]. Aquestes permeten l’obtenció de biofuels candidats, els quals es mostren en la figura 2 [8]. No obstant, els rendiments obtinguts fins ara, no són gaire prometedors. El cas més estudiat és el de l’espècie Clostridium, la qual sintetitza de forma natural n-butanol i isopropanol per la via del coenzim A. [7, 8, 9, 10]

Reptes futurs i crítica


L’objectiu de la recerca en aquest camp és la generació de quantitats suficients de biofuels per a substituir els combustibles convencionals i cobrir les necessitats energètiques a nivell mundial. Aquest repte solucionaria els principals problemes derivats del petroli, com la contaminació, els conflictes geopolítics i la seva limitada disponibilitat. Un avantatge important d’obtenir un organisme modificat genèticament capaç de produir biofuel és la construcció de bioreactors, en els quals es podria generar constantment biocarburant. Això permetria que cada regió disposés del seu propi combustible, fet que reduiria la contaminació deguda al transport i el cost del carburant.

Des del nostre punt de vista, creiem que la recerca de biocombustibles no ha estat motivada per intentar trobar una solució a la contaminació, sinó pel desig de certes regions a ser energèticament autosuficients. Si el que interessés realment fos reduir la contaminació, es podria optar per la utilització d’energies més sostenibles, tals com l’energia hidràulica o solar, la qual cosa suposaria un elevat cost econòmic per adaptar totes les infraestructures actuals però es reduiria dràsticament l’emissió de gasos nocius.




1 Sinònims de biocombustible: biofuel, biocarburant
2 Higroscopicitat: substàncies que absorbeixen o cedeixen ràpidament l'aigua en forma de vapor o en forma líquida de l'ambient que les envolta.


BIBLIOGRAFIA

[1] Tirado-Acevedo O, Chinn MS, Grunden AM. Production of biofuels from synthesis gas using microbial catalysts. Adv Appl Microbiol. 2010;70:57-92.

[2] Hunt R, Zavalin A, Bhatnagar A, Chinnasamy S, Das K. Electromagnetic Biostimulation of Living Cultures for Biotechnology, Biofuel and Bioenergy Applications. International Journal of Molecular Sciences. Octubre 2009; 10: 4515-4558.

[3] Sampedro J. Los nuevos biocombustibles procederán de los desechos. El país. 24/03/2009; Sección sociedad.

[4] García JM, García JA. Biocarburantes líquidos: biodiésel y bioetanol. Colección vt. 2006.

[5] Tollefson J. Altered microbe makes biofuel. Nature. Gener 2010; 463: 409.

[6] Gitlin J. Bioengineering bacteria for efficient biofuel production. PNAS. Setembre 2008.

[7] Liao J, Yan Y. Engineering metabolic systems for production of advanced fuels. J Ind Microbiol Biotechnol. 2009; 36: 471-479.

[8] Liao C, Atsumi S. Metabolic Engineering for Advanced Biofuels Productions from Escherichia coli. Curr Opin Biotechnol. Octubre 2008; 19 (5):414-419.

[9] Peralta-Yahya P, Keasling J. Advanced biofuel production in microbes. Biotechnology Journal. Gener 2010; 5: 147–162.

[10] Clomburg J, Gonzalez R. Biofuel production in Escherichia coli: the role of metabolic engineering and synthetic biology. Appl Microbiol Biotechnol. 2010; 86: 419-434.

[11] Steen E, Kang Y, Bokinsky G, Hu Z, Schirmer A, McClure A, Cardayre S, Keasling J. Microbial production of fatty-acid-derived fuels and chemicals from plant biomass. Nature. Gener 2010; 463: 559-563.

31 comentaris:

  1. L’augment de la població mundial suposa un increment constant en la demanda d’energia provinent dels combustibles fòssils. Això comporta una sèrie de problemes que són mundialment coneguts i generen grans discussions polítiques i socials, és a dir, el món actual s’enfronta amb una crisi constant, fet que no passa desapercebut.
    Coneixia l’existència de projectes que inclouen l’ús d’energies renovables i l’ús de biocombustibles provinents d’olis vegetals i grasses animals, així com tots els problemes associats i la gran controvèrsia que hi ha al darrere d’aquestes noves fonts de producció d’energia. Ara bé, no sabia de l’existència de l’ús de microorganismes com podrien ser els llevats, les bactèries i els fongs, que cultivats sota determinades condicions especials generen olis útils per a la fabricació del biodiesel, o més ben dit: ‘microdiesel’. El potencial que pot tenir aquesta nova font d’energia en la nostra societat, si realment s’aconsegueix crear un microorganisme recombinant capaç de generar de manera eficient un combustible fòssil, serà un descobriment amb un gran impacte per la humanitat, per això considero que s’hauria d’invertir més temps i esforç en la investigació de l’elaboració del ‘microdiesel’.

    Marta Vila Rabell

    ResponElimina
  2. La idea de produir biocombustibles a partir de bacteris que ja en sintetitzen de forma natural, sembla ser el remei per la contaminació mundial i pels conflictes entre països pel petroli.
    Però, tal i com es comenta a l’article, encara no hi ha resultats esperançadors. La producció de butanol aprofitant el metabolisme de Clostridium encara té bastants problemes, ja que es necessita un major coneixement del seu genoma per tal de produir-lo de forma eficient.
    L’ampli coneixement del genoma d’E. Coli fa que últimament estigui guanyant importància la seva modificació per a la producció de butanol. La idea seria, introduir i expressar una ruta metabòlica de síntesis de butanol a E. coli. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562394)

    Per tant, des del meu punt de vista, el desenvolupament de biofuels a partir de bacteris encara està en un punt molt inicial i mentrestant s’hauria de considerar la utilització d’altres tipus d’energia (solar, hidràulica, eòlica..) o combustibles que no fossin tan contaminants com els no renovables.

    Miriam Barrera Palma

    ResponElimina
  3. Com ja heu comentat, el petroli és un els motors que mou aquest món i sembla que li queda poc temps de vida. És per això que cada cop sentim més a parlar dels famosos “biocombustibles” els quals en teoria han de ser la solució a aquesta imminent crisi energètica.

    Haig de dir que amb aquest article m’he adonat de com de desinformats estem. Jo almenys he sentit a parlar molts cops de biofuels però m’ha sorprès molt que microorganismes com bacteris, fongs i llevats en fossin els responsables.

    És evident que els biocombustibles són uns bons candidats a substituir el petroli, si més no quan sigui inevitable, i per això cal invertir-hi temps i diners. Cal destacar però que els interessos econòmics i polítics hi tenen molt a dir i, de fet, poden arribar a ser determinants. Un exemple el trobem a la Xina; aquest és un país on hi ha moltes indústries de fermentació ABE (acetona- butanol-etanol) mitjançant l’ús de Clostridium. Tot i significar una bona alterativa als combustibles tradicionals, moltes d’aquestes indústries van haver de tancar als anys ’90 degut a la forta competència que exercien les indústries petroquímiques sobre elles. Ara bé, actualment han començat a recuperar-se degut a que ara més que mai comença a preocupar el tema de la contaminació i de l’esgotament del petroli.[1]

    És trist, però sembla que haurem d’esperar a tenir l’aigua al coll perquè els empresaris i polítics comencin a moure’s!

    [1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19430776

    ResponElimina
  4. La formació de biocombustibles a partir de modificacions genètiques en bacteris és més eficient ja que no implica la deconstrucció de la biomassa per tant és també més econòmic. He trobat que es va dissenyar una cepa de la cianobacteria Synechoccus elongatus que era capaç de captar el diòxid de carboni i llum solar i produir isobutiraldehid: www.nature.com/nbt/journal/v27/n12/pdf/nbt.1586.pdf
    De manera que es podrien utilitzar en centrals industrials que emeten grans quantitats de diòxid de carboni permetent que aquests gasos siguin capturats i reciclats directament a combustible líquid. Crec que és molt interessant perque no solament estaríem buscant una alternativa al petroli sino que també seríem capaços de reduir emissions de CO2 provocades per altres vies com podrien ser les indústries.

    ResponElimina
  5. Tal i com expressen els companys, existeixen diverses alternatives als combustibles fòssil. Ara bé, no s’acaben de desenvolupar ni d’aplicar perquè no hi ha prou inversió en aquest camp. Des del meu punt de vista, tant el sector públic com el privat haurien de posar més diners en la investigació dels biocombustibles i d’altres fonts d’energia alternatives, en comptes de gastar-ne en, per exemple, pagar a un personatge famós per a que promocioni un nou model de cotxe. Realment, el personatge famós no li ve d’uns quants euros més, en canvi, la Terra sí necessita una modificació radical del nostre estil de vida, sobretot en relació a la utilització de combustibles fòssil.

    Júlia López i Guimet

    ResponElimina
  6. És molt esperançador saber que hi ha alternatives REALS als combustibles actuals i trobo molt interessant que algunes d'aquestes passin pel cultiu de microorganismes, deixant de banda les línies relacionades amb la biomassa. Ara bé, com ja han dit els meus companys, falta invertir en aquest sector per tal d'optimitzar els processos necessaris i, en uns anys, tinguem a l'abast alternatives al petroli i al carbó.
    També cal plantejar-se una disminució en el règim de consum energètic: canviar el combustible no és canviar el consum.
    El fet que empreses com Shell, Endesa i Iberdrola s'estiguin situant com abanderats d'aquests sectors emergents podria indicar que darrere interessos aparentment nobles com la conservació del medi s'amaguen raons econòmiques dirigides a explotar un nou nínxol NO-ECOLÒGIC i seguir controlant els recursos energètics, que com s'ha vist en repetides ocasions (Irak, diversos països africans, E.A.U) permeten controlar govern.

    ResponElimina
  7. Voldria que aquest comentari servís d'aclariment:
    Sé que tant aquest comentari com el de la setmana passada giren sobre un mateix tema, però és que molts dels temes que tractem mouen ingents quantitats de diners que controlen uns pocs i la informació que es dóna al públic sobre els mateixos és de vegades confusa.

    ResponElimina
  8. El uso de biocombustibles es un pequeño comienzo en la búsqueda de alternativas al consumo de petróleo. Quizá no son la solución idónea y deberían buscarse otras energías alternativas, pero al menos ofrecen una solución ante el agotamiento de las reservas de petróleo.

    Considero que se debe tener muy en cuenta el impacto medioambiental de ciertos cultivos ya que algunos pueden mover N, P y pesticidas a acuíferos u otros lugares y causar problemas (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16837571).

    De todos modos, comparto la opinión de muchos de mis compañeros, detrás de todo esto hay demasiados intereses económicos que, en muchos casos, dificultan el avance hacia soluciones más ecológicas.

    Sara Vicente Salcidos

    ResponElimina
  9. En la cerca d’un combustible que substitueixi els combustibles fòssils trobo que els biofuels podrien ser una bona solució, ja que permetria un canvi mínim en la maquinària i per tant un cost econòmic menor. Tot i que de moment no s’hagi trobat el biocombustible adequat que permeti la substitució, el biodiesel és un primer pas, que hauria de servir per incentivar l’ús i la investigació.
    De totes maneres, em pregunto, considerant els interesos que mou el petroli, si es permetrà que es segueixi investigant, i el que és més important, si en cas de trobar-se el biofuel adequat es permetrà que substitueixi al petroli abans que aquest s’esgoti. En aquesta pregunta també es podria incloure l’estudi de la resta d’energies renovables que podrien substituir als combustibles fòssils.

    Victòria Valls Comamala

    ResponElimina
  10. No sé si serà cert això que diuen que al 2020 a la UE el 10% de l’energia del transport provindrà dels biocombustibles, però més els hi val que sigui així o les coses aniran molt malament en un futur no tant llunyà.
    Ja sabem tots que els recursos no renovables dels quals hem abusat fins ara, d’aquí res se’ns esgotaran, així que o ens fotem les piles o la cosa pot acabar molt malament.
    És realment trist que es sàpiga que amb l’us de biocombustibles es pot estalviar un excès en les emission de CO2 i que malgrat això no s’hi inverteixin els diners ni es proporcionin els mitjans adequats perquè es potenciin aquests.
    Així doncs, queda demostrat un cop més, que els interessos econòmics mouen molt més que no pas la preservació del medi ambient i això ens afecta a tots.
    Esperem que cada cop es prengui més conciència de que ja és hora d’utilitzar les noves alternatives, els “biocombustibles”, i que s’inverteixi més en la recerca d’aquests.

    Karen Roqueta

    ResponElimina
  11. El artículo es muy interesante debido a la relevancia actual del tema. Como comenta Marta el aumento de la población hace que haya un incremento en las demandas energéticas por parte de la población. Si las principales fuentes de energía se están agotando tenemos que encontrar soluciones al respecto. Una de ellas es el de los biocombustibles que hasta hoy desconocía que los microorganismos estaban detrás de ellos. Es un campo de investigación que acaba de iniciar su camino en el cual queda mucho por investigar. Por desgracia (siento ser repetitivo) detrás de las fuentes de energía hay muchos intereses políticos y económicos que intentan enmascarar la realidad. Podrían invertir más en este tipo de combustibles y brindar una nueva oportunidad a una alternativa sin combustibles fósiles.
    Héctor Gálvez

    ResponElimina
  12. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. El fet que els combustibles fòssils estiguin en "risc d'extinció" fa que sonin les alertes a tot el món per aconseguir nous mitjans d'obtenció d'energia.
    Fins que ha sorgit aquesta necessitat a tot allò que no fossin combustibles fòssils se'ls ha barrat el pas, penso que els biocombustibles poden ser una bona opció de futur. Moltes de les energies renovables contaminen molt en el seu procés de producció i eliminació, pel que no tot és el que sembla i podríem estar davant d’una possible solució per a superar l’era del petroli.
    Cada cop més processos de la vida quotidiana estan mediats per microorganismes, i això està fent que puguem obrir als ulls a una nova realitat, que hem de conèixer i usar amb responsabilitat.
    Ana Esteve Solé

    ResponElimina
  14. Tal com exposen a l’article, el petroli, el carbó i el gas natural són actualment les principals fonts d’energia. La recerca de solucions a la gran contaminació i limitació d’aquests recursos és necessària per la supervivència del planeta.
    Hi ha biocombustibles que podrien utilitzar-se amb major quantitat, els quals reduirien l’impacte que produeixen els combustibles fòssils. A més, caldria invertir molts més mitjans i recursos per tal d’avançar en aquest camp. Tot i així, és un tema que mou una gran quantitat de diners i la decisió recau sobre pocs individus als quals potser no interessa massa buscar solucions al deteriorament del planeta.

    ResponElimina
  15. D'aquest article m'ha cridat l'atenció sobretot el paper dels microorganismes com a productors de biofuels,sobre els quals sabia poca cosa i m’ha agradat conèixer amb més detall el seu origen i formació.
    Crec que els biocombustibles produïts a partir de residus ( altres com la canya de sucre podrien tenir majors costos ambientals) poden ser una molt bona alternativa al petroli, ja sigui utilitzant microorganismes que transformin la biomassa en combustible o algues o altres bacteris que capturin la llum solar i la transformin en energia produint biomassa. Aquest camp és molt prometedor i penso que cal donar-lo a conèixer ja que crec que en general no es té prou present el dany que representa el petroli pel medi ambient ni la idea que arribarà un dia que s’esgotarà. Ara bé, tot apunta que fins que no arribi aquest moment no es permetrà subsituir-lo.

    ResponElimina
  16. Estic completament d’acord amb el fet que les empreses que s’estan dedicant a la recerca de biocombustibles i d’altres energies alternatives a les fòssils probablement ho estan fent per a seguir tenint el monopoli dels combustibles. Tot i això, el que més m’ha cridat l’atenció és que l’existència de biocombustibles pugui aconseguir que cada regió tingui la possibilitat de ser autosuficient. Potser d’aquesta manera s’acabaria aconseguint que cada vegada menys es depengués de les grans multinacionals. Però encara que actualment el propòsit d’aquestes investigacions sigui aconseguir diners, sembla que els resultats poden ser molt positius. No obstant, cal que es consideri, com diu la Sara, el possible impacte medioambiental dels cultius, i s’haurien de promoure sobretot estudis d’aquest tipus per tal de no caure altre cop en la dependència d’una energia que ens perjudiqui.

    ResponElimina
  17. Ens tornem a trobar davant d’un altre tema de debat en que predomina l’interès econòmic per sobre del mediambiental. Tot i així, és molt interessant saber que hi ha possibilitats d’energia renovable com aquestes que no suposarien un augment del cost dels combustibles derivats del petroli, com els actuals. Crec que s’ha començat a marcar un camí en la investigació dels biocombustibles que pot arribar a ser la solució als problemes de la mancança de combustibles fòssils en un futur, ara bé, en els propers anys crec que seria molt més recomanable utilitzar fonts d’energia que ja sapiguem que tinguin una bona relació de cost-benefici.

    ResponElimina
  18. Penso que la idea de produir biocombusibles capaços de substituir total o parcialment els combustibles fòssils actuals és molt interessant. És bastant alentador pensar que éssers que no podem veure a simple vista ens puguin solucionar problemes tant importants com la manca de petroli al mòn industrialitzat o futures baralles per les últimes reserves de l’or negre. Crec que és una molt bona opció per que qualsevol regió del planeta pugui ser autosuficient en l’obtenció de combustibles. Es tracta d’una font d’energia econòmica, mediambientalment més neta i en principi, inesgotable, per tant calen més estudis en aquest camp per determinar com sempre el cost/benefici d’aquesta font.

    Marcos A. Caballero

    ResponElimina
  19. Deixant de banda els beneficis mediambientals que suposaria la sortida definitiva d’un nou combustible més ecològic (no amb això vull treure-li la gran importància que tindria), cal tenir en compte que tal i com ha dit la Maria, la possibilitat que cada regió pogués ser autosuficient no només permetria treure el monopoli a les grans multinacionals, sinó que segurament també estalviaria molts conflictes bèl•lics i no bèl•lics entre diferents països per culpa del petroli.
    És ser reiteratiu però és que és el fet actual: cal invertir en estudiar totes les possibilitats per tal de trobar un solució sostenible (en tots els sentits) el més aviat possible.

    Maura Ferrer

    ResponElimina
  20. Havia sentit parlar del bioetanol, però sabia que havia estat molt criticat perquè, tal i com diu a l’article, prové de cereals i altres cultius que es pretenien plantar a regions pobres, com ara l’Àfrica, substituint els cultius per a l’alimentació humana, de manera que generarien més pobresa i aquests països serien encara més explotats pel món industrialitzat.
    En canvi, com han comentat la majoria dels meus companys, jo també desconeixia l’existència d’aquests nous biocombustibles i també penso que la recerca en aquest camp pot ser esperançadora, encara que, malauradament, es financi a causa d’interessos polítics i no motivada per una mentalitat més ecologista.

    Teresa Rubio Tomás

    ResponElimina
  21. Tal com s’exposa a l’article i com comenten alguns dels meus companys, estic d’acord amb què la recerca de nous combustibles alternatius als combustibles fòssils actuals s’està duent a terme per interessos bàsicament econòmics. No obstant, encara que hi hagi un interès econòmic darrere d'aquest nou “projecte”, considero que és una feina que s’ha de realitzar si volem continuar disposant d’energia per suplir les demandes de la població en un futur. Crec que el descobriment de l’obtenció de biocombustibles mitjançant microorganismes és un pas molt important per trobar una possible solució a la constant demanda d’energia. Tot i així, com bé ha comentat la Sara, s’ha d’estudiar l’impacte medioambiental que tindria la utilització a gran escala d’aquests microorganismes. S’hauria de descartar completament que aquests bacteris poguessin arribar a constituir un altre problema ecològic (encara que solucionessin els principals inconvenients dels combustibles fòssils actuals). D'altra banda, crec que també s’ha de continuar estudiant altres possibles fonts d’energia renovable. A més a més, he de dir que crec que les diferents institucions polítiques d’arreu del món s’han d’ocupar d’aquesta línia d’investigació per complet, és a dir, sense empreses pel mig, perquè no es torni a produir un monopoli de l’energia, com ha passat i està passant amb el petroli. És hora de que els diferents governs dediquin cert esforç i certa quantitat de diners a aquest camp, ja que, sense dubte, ens beneficiarà a tots.

    ResponElimina
  22. M’agradaria exposar una idea que m’ha vingut al cap després de llegir aquest article: imagineu que un dia arribéssim al punt d’aconseguir la síntesi íntegra d’un biocombustible de forma extremadament eficient i d’un mecanisme d’extracció d’aquest molt simple de manera que això ens permetés que el nostre vehicle “a motor” s’abastís d’un cultiu dels microorganismes modificats per aquest fi amb només l’aport de nutrients necessaris pel seu manteniment. Qui subvencionaria aquesta investigació? I la distribució de la maquinària? Seria una idea acceptada per tothom? I què farien llavors les grans empreses distribuïdores de combustibles si només una d’elles fos la impulsora? S’avançaria més en aquest camp o simplement es lluitaria per frenar la popularitat del nou invent?

    ResponElimina
  23. Sembla bastant evident que és necessari trobar alternatives que ens permetin substituir la utilització del petroli, ja que aquest no és un recurs il•limitat i arribarà un dia en què desapareixerà. De manera que, ara és el moment de buscar alternatives que ens permetin seguir gaudint de tot el que gaudim, el dia en que l'esgotament del petroli sigui una realitat. Havia sentit a parlar dels biodièsels, però no desconeixia que l’estudi dels llevats i altres microorganismes fos una important via d’investigació en el desenvolupament dels biofuels. No obstant, estic d'acord amb molts dels meus companys que és bastant trist que el que mogui a governs i empresaris siguin interessos purament econòmics i no el desenvolupament sostenible, tot i que, sincerament, no em sorprèn gens.

    ResponElimina
  24. Crec que el millor repte seria desenvolupar encara més l’ús de les fonts renovables d’energia no contaminants, o bé en el camp de l’automòbil, seguir desenvolupant encara més el motor d’hidrogen o l’elèctric. Per què tot això? Doncs per la senzilla raó de que per molts bio combustibles que féssim, si tots aquests provenen de matèries primes tals com arbres o plantes (en el cas dels combustibles fets amb cel•lulosa), o el gira-sol, soja, blat de moro, etc. (pels combustibles fets d’olis vegetals) produirem un increment en la demanda d’aquestes matèries, i doncs, estem disposats a fer que varis d’aquests productes pugin dràsticament de preu amb les seves conseqüències en gent del tercer mon? Per què utilitzar com a matèries primes productes que ja tenen un ús (com el consum) i no altres que en son 100% infinits?
    I parlant ara de la contaminació, sí es cert que és una altra forma d’obtenir energia això dels bio combustibles, però havent-hi d’altres que no generen CO2 (Energia blava, geotèrmica, eòlica, hidràulica, mareomotriu, solar...), crec que son aquestes les que haurien de ser més desenvolupades, ja que a la fi volem aturar les expulsions de CO2, no només reduir-les.

    ResponElimina
  25. Ja sigui per raons d'autosuficiència o per raons de sostenibilitat, l'ús dels biofuels hem sembla primordial de cara al futur. Molts anys porta l'home consumint petroli i derivats, i, ara que les tecnologies ho comencen a permetre, és el moment de fer un canvi important en l'obtenció de l'energia.
    Com es cita a la introducció de l'article, la Unió Europea té com a objectiu que al 2020 el 10% de l’energia del transport provingui dels biocombustibles. Hem sembla un percentatge molt baix, i penso que, si el biofuel no pot ser utilitzat com a font pura d'energia, almenys s'hauria de combinar a parts iguals amb la gasolina i el diesel. Actualment això ja es fa però la part de biofuel es molt petita.
    Finalment, penso que el desenvolupament de tecnologies que permeten l'obtenció d'aquest tipus de recursos haurien de ser prioritàries a altres sectors,com per exemple el desenvolupament de tecnologia militar.

    ResponElimina
  26. Aquest article parla d'un tema de candent actualitat i real urgència, tot i això, em dóna la sensació que potser, en la població en general, no es percep així. Crec que s'hauría de donar més èmfasi en la necessitat de trobar noves fonts d'energía renovables i que s'hauría de conscienciar a la societat i als diferents òrgans de govern sobre aquest seriós problema que ens afecta a tots, tant a nivell econòmic com ecològic. Abans de llegir aquest article no sabia que l'esgotament de reserves de petroli era un fet tant inminent i trobo que tot plegat és força alarmant. Per això espero que se segueixi investigant en aquesta àrea de recerca i que fonts d'energía com el bioetanol cel.lulòsic, el biodièsel i els carburabts obtinguts del metabolisme d'alguns bacteris com l'esterichia coli o Saccharomyces cerevisiae puguin reemplaçar el petroli en un futur, representant alhora una font d'energia més sostenible.

    ResponElimina
  27. Crec que es essencial l’utilització de biofuels en el futur més pròxim ja que és l’única alternativa real que tenim als combustibles fòssils. M’he preguntat en quin punt es troba Espanya en aquest assumpte especialment ara que tenim la presidència de la UE. En un article que es va publicar fa un parell d’anys al diari “Expansión” ens diu que el consum de biocarburants a Espanya durant el 2006 va ser del 0.44% i que per tant, hauríem de multiplicar per 23 aquesta xifra per poder arribar al 10% que demana la UE en el 2020. (http://news.soliclima.com/noticias/biomasa/los-biocombustibles-en-espana)
    El fet de que aquests biocombustibles siguin econòmicament més costosos ha fet que els diferents països de la UE hagin hagut de modificar les seves legislacions. En el nostre cas, el govern va establir al 2002 la legislació del interès 0 que vol dir que la fabricació i la distribució de biocarburants esta exempta de impostos especial.
    Per tant, crec que encara que s’estiguin implantant noves mesures per tal de promoure el consum d’aquests biocombustibles encara hi ha una gran desconeixença en la població general que fa que encara sigui més difícil conscienciar a la gent de que hem de canviar les fonts d’energia utilitzades.

    Patricia Sanz Perera

    ResponElimina
  28. El problema d’obtenir nous combustibles derivats de la biomassa (que és, segons el meu punt de vista, el futur tecnològicament més senzill) és més aviat social. No podem encarir (en moltes de les regions del nostre planeta) l’alimentació bàsica humana com s’ha produït amb el blat de moro a Mèxic i Brasil per a l’obtenció de bioetanol. Per altra banda, com que és un fet que el petroli s’esgotarà, que l’energia de fissió nuclear és inviable pels residus que pot arribar a produir i que l’energia de la fusió nuclear no es troba al nostre abast, penso que un primer pas seria potenciar les energies renovables (sobretot l’eòlica) com a font d’energia elèctrica. Holanda és uns dels països capdavanters en aplicar aquesta tecnologia per ús comercial.

    ResponElimina
  29. El fet de poder obtenir biocombustibles obtinguts de fonts "renovables" que substitueixin, al menys parcialment, als tradicionals combustibles fòssils és molt interessant, però, des del meu punt de vista, no representa de cap manera una inversió de futur pels següents motius:

    En cap moment aquest tipus de combustibles podrien fer front a la demanda energètica actual, es a dir, es inviable produir les quantitats de biocombustibles equivalents a les que s'utilitzen ara de combustibles normals.
    De fet, ja hem pogut observar un dels efectes negatius de l’ús de la biomassa per a l'obtenció de biocombustibles, com a sigut l'encariment de certs productes agrícoles per al consum humà.

    Tot i que en alguns casos com el del biodiesel, el rendiment energètic d'aquests combustibles és molt bo (veure article adjunt sobre rendiment en motor de tractor1), en altres casos els resultats no son tant satisfactoris, i el consum de biocombustibles (per a obtenir la mateixa quantitat de potencia) és molt més alt que el de combustibles convencionals.

    Per tant, no penso que sigui adient invertir ingressos en desenvolupar motors capaços d'optimitzar l’ús d'aquest combustibles, si realment tampoc poden esdevenir una solució global, i és molt més interessant per exemple, invertir en el desenvolupament de bateries i motors elèctrics molt més eficients, així com en altres alternatives com el motor de pila d'hidrogen (que de fet, està donant molt bons resultats).


    [1] Hilbert JA, Tesoouro MO, Aucaná MO, Pincu MS. Rendimiento comparativo de biodiesel y gasoil en tractores agrícolas. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. [Disponible en: http://www.inta.gov.ar/iir/info/documentos/energia/biodiesel.pdf]

    ResponElimina
  30. Estic molt d'acord amb les autores d'aquest article. Realment tenim dos problemes, l’esgotament de recursos i la contaminació. Si el problema de l’esgotament el solucionéssim amb energies renovables, estaríem solucionant també el de la contaminació. Per altra banda, tot plegat deriva d’un problema més gran: l'ús exagerat de l’energia. Nosaltres, països desenvolupats, corresponents al 20% de la població mundial, gastem el 80% del recursos disponibles. Per tant, plantegem-nos seriosament si gastem el que realment necessitem, perquè tenim la resta del planeta morint per culpa de les nostres “necessitats”. En conclusió, si nosaltres no comencem a fer aquesta reflexió, l’economia mundial no es mourà per intentar solucionar aquest problema global.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.