divendres, 16 d’abril del 2010

ACTIMEL: Realment et “reforça les defenses”?

Actualment, les grans empreses d’aliments, com ara Danone, tendeixen a vendre productes que, segons ells, tenen efectes positius per la salut. Nosaltres ens hem centrat en l’Actimel, sobre el qual hem volgut aprofundir i estudiar i si realment la base científica rere la qual s’emparen existeix. Per fer-ho, ens em basat sobretot en estudis científics que hem trobat sobre el tema, que ens han permès valorar quins són els seus veritables efectes.



Què és L’Actimel?

Segons la OMS, un probiòtic és un producte que conté organismes vius que, un cop ingerits, proporcionen certs beneficis per a la salut que van més enllà de la nutrició bàsica [2]. Aquests beneficis s’obtenen gràcies a que els bacteris que conté el producte resisteixen el pH àcid de l’estómac i arriben a l’intestí.
L’Actimel (figura 1) és un làctic probiòtic bevible que es produeix a partir de tres soques bacterianes: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus i Lactobacillus casei DN-114001. Les dues primeres constitueixen els cultius bàsics dels làctics fermentats tradicionals com el iogurt i el formatge, mentre que L.casei és exclusiu de l’Actimel [3]. Aquestes tres espècies són bacteris d’àcid làctic homofermentatiu, és a dir, només fan la fermentació làctica: utilitzen la lactosa de la llet per obtenir energia i àcid làctic. També els trobem, però, a la microflora intestinal, on permeten digerir millor la llet [4,5].

Figura 1 : Actimel [1]

El Lactobacilus casei (figura 2) és un bacteri gram-positiu que es troba a la boca i a la microflora intestinal. És molt resistent a amplis rangs de pH i temperatura i complementa el creixement de L.acidophilus (bacil productor d’amilases i important en la digestió de glucosa) [6].

Figura 2: Lactobacillus casei [7]

Quins efectes té l’Actimel?


Versió de Danone:


Una ampolla d’Actimel conté 10 bilions de L.casei, quantitat que permet que un nombre suficient de bacteris sobrevisqui a l’estómac i arribi intacte a l’intestí, on podran actuar en tres nivells:

  1. Reforçant la primera barrera de defensa: la microflora. Concretament, augmenten el nombre de bacteris beneficiosos disminuint l’aparició “d’espais lliures” que puguin ser ocupats per patògens.
  2. Estimulant el creixement i la qualitat dels enteròcits, els quals són cèl•lules que formen la paret intestinal i que constitueixen la segona barrera de defensa del nostre cos.
  3. Millorant l’activació de les cèl•lules immunitàries. [1,3]

Video 1: Accions de l'Actimel. Disponible a: http://www.actimel.co.uk/About/HowItWorks.aspx [3]


Crítica:

Partint de les afirmacions de Danone, hem volgut analitzar els tres punts anteriors contrastant-los amb articles publicats:

Pel que fa a la primera idea, s’ha vist que la ingesta diària de productes làctics fermentats té efectes reforçants sobre la microflora [9,10]. En un estudi, es van comparar les conseqüències de consumir un iogurt tradicional, les de prendre làctics fermentats amb L.casei i les de consumir productes no fermentats en nens sans, i es va veure que ambdós probiòtics augmentaven el nombre de certs bacteris de la microflora [9].

En relació amb el segon punt, segons alguns articles, els bacteris probiòtics tenen la capacitat d’interaccionar amb els enteròcits i reforçar la barrera que formen, disminuint així l’entrada de possibles patògens. Cal destacar, però, que els mecanismes moleculars responsables d’aquesta interacció no estan del tot clars [8,11].
A més a més aquesta interacció també provoca l’alliberació d’immunomoduladors per part dels enteròcits, que potenciaran el sistema immunitari de l’individu. També s’ha observat la presència temporal de L.casei en les plaques de Peyer, fet que fa pensar que els bacteris probiòtics poden accedir al sistema immunitari a nivell de la mucosa intestinal, persistir-hi un temps i iniciar una resposta immunitària específica [11]. En el mateix estudi, s’afirma que el L.casei pot potenciar l’activitat dels limfòcits NK mitjançant, potser, l’alliberació de IL-15 per part dels enteròcits [11,12] i pot estimular la producció de IgA i IgB, la diferenciació dels limfòcits T i augmentar els Th1 [11, 13].

Pel que fa al tercer punt, s’han estudiat els efectes de L. Casei en nens de 1 a 3 anys asmàtics o amb rinitis al•lèrgica i s’ha observat que el L.casei disminueix el nombre d’episodis de rinitis, però no els d’asma [14]. A més, també s’ha vist que produeix una disminució de la duració i incidència de les infeccions en el tracte respiratori inferior [15].
D’altra banda, en universitaris en època d’exàmens, s’ha constatat que l’Actimel no disminueix l’ansietat però sí que augmenta el nombre de limfòcits, disminuint la immunosupressió típica d’aquest període [16].
També s’ha estudiat població sana de mitjana edat (50-58 anys); aquí, el L.casei no ha augmentat les proporcions de cèl•lules immunitàries, però sí la capacitat oxidativa dels monòcits i l’activitat NK, fet que podria millorar la modulació de la resposta immunitària innata [12].
Finalment, estudis en individus majors de 70 anys revelen que el consum diari d’Actimel augmenta l’efectivitat de la vacuna contra la grip ja que l’organisme produeix més anticossos contra el virus que conté la vacuna [17]. D’altra banda, la ingesta diària d’aquest làctic també està associada a una reducció de la duració de malalties infeccioses comunes (CID) i respiratòries en ancians [18].



Conclusions

Els estudis que hem analitzat en aquest article apunten que el consum d’Actimel reforça la microflora i té un efecte immunomodulador, tot i així, no clarifiquen la seva acció molecular.
Ara bé, hem vist que potser el consum d’Actimel és ”més efectiu” en nens i en la tercera edat, així com en certs estats de salut, ja que en aquestes situacions la microflora no es troba en un estat fisiològic òptim. D’altra banda, no hem trobat masses estudis que comparin l’Actimel amb probiòtics sense L.casei, així que no hem pogut valorar les diferències entre els diferents productes.

Per tant, hem arribat a la conclusió que calen més estudis per descriure els mecanismes d’acció de l’Actimel a nivell local i sistèmic, així com de comparació entre varis probiòtics. Podem afirmar, doncs, que tot i ser possiblement més efectiu en certes situacions, el consum diari d’Actimel és beneficiós, però no s’ha demostrat que ho sigui més que qualsevol altre probiòtic. En base a tot això, creiem que l’elevat preu de l’Actimel respecte la resta de productes fermentats no és justificable; si més no, de moment.


Guasch Surribas J; Milà Alomà M; Rabaza Gairí M; Reina Castillón J; Vidaurre Teixidó L
Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona 2010




Bibliografia

[1] Danone [Pàgina principal a Internet]. Espanya: Danone SA; [Accés: 10-04-10]. Prova Danone [8 pantalles].

Disponible a: http://www.danone.es/Danone/default.jsp

[2] Organización Mundial de la Salud [Pàgina principal a Internet][Accés: 9-04-10]. Disponible a:http://www.who.int/es/

[3] Spreer. Lactología Industrial [monografia a Internet]. 1991 [10-04-10]. Disponible a:
http://www.textoscientificos.com/alimentos/yogur/bacterias

[4] Actimel L.Casei Imunitass [Pàgina principal a Internet]. Gran Bretanya: Danone actimel; [Accés: 10-04-10].

Disponible a:http://www.actimel.co.uk/About/WhatIsActimel.aspx

[5] JGI Genome [Pàgina principal a Internet]. California: D Anna, G Igor, S Igor ; 1997 [Accés: 10-04-10]. Tree of life [1 pantalla]. Disponible a: http://genome.jgi-psf.org/strth/strth.home.html

[6] Actimel L casei [Pàgina principal a Internet]. Espanya; [accés 10-04-10]. Acerca de L casei [1 pàgina].

Disponible a: http://www.actimellcasei.com/Actimel-lcasei.html

[7] The microscopy facility [Pàgina principal a Internet]. Utah: Utah State University; [Accés: 10-04-10].

Disponible a: http://bioweb.usu.edu/microscopy/Research.htm

[8] Guerin-Danan C, Chabanet C, Pedone C, Popot F, Vaissade P, Bouley C, Szylit O, Andrieux C.Milk fermented with yogurt cultures and Lactobacillus casei compared with yogurt and gelled milk: influence on intestinal microflora in healthy infants. Am J Clin Nutr. 1998 gener; 67(1): 111-7. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9440384

[9]Tormo Carnicer R, Infante Piña D, Roselló Mayans E, Bartolomé Comas R. Intake of fermented milk containing Lactobacillus casei DN-114 001 and its effect on gut flora. An Pediatr (Barc). 2006 Nov;65(5):448-53. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez

[10] Saulnier N, Zocco MA, Di Caro S, Gasbarrini G, Gasbarrini A. Probiotics and small bowel mucosa: Molecular aspects of their interactions. Department of Gastroenterology, Catholic University of Rome. Juny 2006;1(2):107-15. Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18850204

[11] Delcenserie V, Martel D, Lamoureux M, Amiot J, Boutin Y, Roy D. Immunomodulatory effects of probiotics in the intestinal tract. INAF (Canada) 2008;10(1-2):37-54.

Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18525105

[12]Parra MD, Martínez de Morentin BE, Cobo JM, Mateos A, Martínez JA.
Daily ingestion of fermented milk containing Lactobacillus casei DN114001 improves innate-defense capacity in healthy middle-aged people. J Physiol Biochem. 2004 Jun; 60(2):85-91.

Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15457926

[13] LeBlanc Ade M, Castillo NA, Perdigon G.Anti-infective mechanisms induced by a probiotic Lactobacillus strain against Salmonella enterica serovar Typhimurium infection. Int J Food Microbiol. 2010 Apr 15;138(3):223-31. Epub 2010 Feb 1.

Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20193971

[14]Giovannini M, Agostoni C, Riva E, Salvini F, Ruscitto A, Zuccotti GV, Radaelli G. A randomized prospective double blind controlled trial on effects of long-term consumption of fermented milk containing Lactobacillus casei in pre-school children with allergic asthma and/or rhinitis. Pediatr Res. 2007 Aug;62(2):215-20. Disponible a:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597643

[15]Cobo Sanz JM, Mateos JA, Muñoz Conejo A. Effect of Lactobacillus casei on the incidence of infectious conditions in children. Nutr Hosp. 2006 Jul-Aug;21(4):547-51. Disponible a:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16913215

[16] Marcos A, Wärnberg J, Nova E, Gómez S, Alvarez A, Alvarez R, Mateos JA, Cobo JM.
The effect of milk fermented by yogurt cultures plus Lactobacillus casei DN-114001 on the immune response of subjects under academic examination stress.
Eur J Nutr. 2004 Dec;43(6):381-9. Disponible a:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15309418

[17] Boge T, Rémigy M, Vaudaine S, Tanguy J, Bourdet-Sicard R, van der Werf S. A probiotic fermented dairy drink improves antibody response to influenza vaccination in the elderly in two randomised controlled trials.Vaccine. 2009 Sep 18;27(41):5677-84. Disponible en:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19615959

[18]Guillemard E, Tondu F, Lacoin F, Schrezenmeir J.Consumption of a fermented dairy product containing the probiotic Lactobacillus casei DN-114 001 reduces the duration of respiratory infections in the elderly in a randomised controlled trial.Br J Nutr. 2009 Sep 14.

Disponible a: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19747410



35 comentaris:

  1. Comparant la publicitat de Danone i la bibliografia que citeu, trobo que l’empresa reinterpreta els resultats en presentar el seu producte com LA solució als problemes de “baixes defenses”.
    Voldria superar el "no es magia, es ciencia" i citar un altre anunci que utilitza referències esbiaixades (no ho diu Susana Griso, sinó més de 30 estudis i "principales medios de comunicación") per afirmar que l’Actimel és beneficiós i està indicat per a tothom. (http://www.youtube.com/watch?v=c7cJm0lY6o4).
    S’observa un to cientifista, amb conceptes com contrastar, demostraba, rigor, etc. per vendre un producte que, de moment, no sembla millor que els existents. On queda el rigor?

    Carlos Pardo Pastor

    ResponElimina
  2. Probablemente el consumo de Actimel puede ser beneficioso en ciertas situaciones y no es tan solo una mera campaña publicitaria. He visto que, entre los múltiples efectos beneficiosos de los probióticos, ciertas especies de Lactobacillus mejoran el tránsito gastrointestinal evitando el estreñimiento (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20039451), y que la administración de L.casei a niños que, debido a una alteración de su microflora intestinal, sean propensos a desarrollar una enfermedad alérgica, disminuye la velocidad de aparición de eccemas (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17607013).

    Sara Vicente Salcidos

    ResponElimina
  3. Resulta interessant saber que l’àmplia campanya publicitària que es fa sobre l’Actimel està basada en alguns resultats positius sobre la microflora. Tot i que, com dieu, no se sap si aquest efecte és més potent que en altres productes probiòtics, com a mínim es demostra un grau d’efectivitat. No són com aquells que prometen una sèrie d’efectes que després no es produeixen o que, tot i que no prometin res, ho donen a entendre mitjançant publicitat “enganyosa” o noms atractius pel públic. El propi cas de l’Actimel, per exemple, que fa un temps deia que portava L. casei imunitas, fent servir aquesta última paraula com atracció cap als consumidors, fins que els hi van prohibir fer-la servir per manca d’activitat immunològica demostrada.

    Enric Mestres Gonzalvo

    ResponElimina
  4. Deixant de banda el tema de les agressives estratègies comercials, com diu la Sara, crec que no hem d’oblidar el paper beneficiós que poden tenir els pro-biòtics. He trobat un parell d’articles en els quals es parla de l’efecte positiu que poden tenir certes soques de Lactobacillus casei en el tractament i prevenció del càncer. En el primer (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20358475) els autors observen un augment de l’apoptosi induïda per quimioteràpia en el tractament de càncer de còlon, i en el segon (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10948325) es fa referència a l’augment dels nivells de limfòcits CD8 + quan s’usa Lactobacillus casei com a coadjuvant.

    ResponElimina
  5. Respecte l'importància dels probiòtics, he trobat la següent pàgina web:
    http://www.monografias.com/trabajos16/probioticos/probioticos.shtml sobre els probiòtics com alternativa al tractament de malalties.
    En un dels experiments esmenta els efectes dels probiòtics en ratolins nounats (sense microorganismes intestinals). Els cultivaven amb E.coli i això els hi provocava la mort. Mentre que si l' administraven conjuntament amb un habitant natural de l' intestí (com L.casei) seguien amb vida perque competien ecològicament. Per tant, coincidiria amb el primer punt defensat per Danone.
    També parla del probiòtics com anticancerinogenétics ja que produeixen una disminució dels enzims que transformen els procarcinogenétics en carcinogenétics també he trobat un article en relació a aquest punt(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19448966).

    ResponElimina
  6. Sembla ser que el consum de probiòtics repercuteix positivament en determinades situacions patològiques, ja sigui en menor o major mesura. Un clar exemple el trobem en la següent font d’informació: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16082279, la qual mostra que el tractament per a l’Helicobacter pylori, suplementat amb llet fermentada que contingui la soca de probiòtic L. casei DN-114 001, proporciona un major benefici terapèutic en l'eradicació d’H pylori en nens amb gastritis. D’altra banda, però, el següent article defensa que l’administració de probiòtics està contraindicada en pacients que pateixen pancreatitis (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20329580). Així doncs, aquesta contradicció mostra que l’àmbit dels probiòtics és un camp molt ampli que encara està en vies d’estudi.

    Sandra Santasusagna

    ResponElimina
  7. Hola a tots,
    Moltes gràcies als autors de l'article per informar-nos sobre el tema.

    Penso que tant vosaltres, com en els comentaris següents s'ha demostrat ampliament que els probiòtics tenen efectes beneficiosos per la salut (de fet és instrínsec a la seva definició pel comitè d'experts de la FAO/OMS[1]).

    Ara bé, penso que no n'hi ha prou quedar-se amb "Actimel funciona" i ens hem de preguntar si Actimel funciona significativament més que un altre producte. En aquest sentit no he trobat cap estudi que demostri que un actimel comprat pugui tenir més beneficis un altre làctic amb els mateixos microorganismes. Com que això no sembla haver-se demostrat crec que s'hauria de denunciar a Danone per publicitat enganyosa, per fer creure al consumidor que és el producte danone el que té efectes beneficiosos per la salut, quan en realitat és un tipus de Lactobacillus que es pot trobar en altres productes. Per donar suport a aquesta opinió m'agradaria citar algunes coses del vídeo del Carlos, de publicitat de Danone:
    Comença dient: "Danone le informa sobre la salud". Crec que és preocupant que la gent es deixi informar sobre la salut per empreses privades amb interessos comercials.
    La que presenta l'anunci, enlloc de ser citada com a científica, metgessa o alguna cosa d'autoritat és citada com a "Periodista y Madre".
    Per acabar dient "Si tiene alguna duda, póngase en contacto con Danone". Jo recomanaria que es poséssin en contacte amb el metge.


    [1]http://www.who.int/foodsafety/publications/fs_management/en/probiotics.pdf (Punt 4 història dels probiòtics)

    ResponElimina
  8. Estic d'acord amb l'Ulises. Una cosa és que els probiòtics funcionin i una altra que Actimel sigui millor que altres productes més antics (i barats).
    De fet, la meva crítica inicial a la publicitat de Danone era molt més extensa, però vaig haver de retallar-la perquè s'ajustés a les 100 paraules de les instruccions.
    Trobo molt sospitós que hi hagi un anunci molt similar al de la periodista y madre Susana Griso en què surt un altre periodista amb pretensions investigadores (http://www.youtube.com/watch?v=1fgwf3hNS9Y) que, curiosament, també deixa en molt bon lloc l'Actimel usant termes atractius per l'espectador perquè sonen a ciència.
    Trobo molt greu que es permeti publicitat amb aquests termes perquè no només és enganyosa sinó que, com molt bé ha exemplificat l'Ulises, porta a una idea equivocada sobre qui té autoritat i qui no a l'hora de difondre troballes científiques.

    ResponElimina
  9. En alguns comentaris s’ha tractat el tema de les empreses publicitàries i la “manipulació” (des d’un punt de vista informatiu) que realitzen aquestes empreses per tal de vendre el seu producte. No obstant, no s’ha d’oblidar que tant important com controlar a aquestes empreses publicitàries, és conscienciar als consumidors (on m’incloc) dels productes que comprem i de la base científica que hi ha darrere aquests productes. Considero que aquesta opinió que nosaltres hem format a partir d’haver-nos informat sobre el tema passa per alt a una gran part de la població i això s’hauria d’evitar. Potser així aquesta publicitat enganyosa de la que s'està parlant en molts comentaris no tindria el seu efecte.

    Aida Peña Blanco

    ResponElimina
  10. Curiosament, Actimel (i Activia) va ser notícia la setmana passada en aquests “medios de comunicación” que tan orgullosament anuncia Susana Griso: El Pais (http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Danone/retira/peticion/UE/anunciar/Actimel/Activia/saludables/elpepusoc/20100416elpepusoc_6/Tes) i l’ABC (http://www.abc.es/hemeroteca/historico-22-03-2010/abc/Sociedad/los-anuncios-de-actimel-activia-kaiku-y-puleva-omega-3-no-son-veraces-_114358687871.html). Llegiu la notícia si voleu més detalls, però en resum, sembla que Danone a partir de Setembre haurà de gravar nous anuncis evitant paraules com “salut”, “comprovat” i “estudis científics”; hauran de buscar un nou lema per substituir el famós “Actimel activa tus defensas” ja que a partir d’ara, tota la publicitat d’aquests productes estarà supervisada per la EFSA (European Food Safety Authority) i aquests no tenen gaire clar la seva fiabilitat. Al Juny sabrem la desició final de l’organització esmentada. Sembla doncs, que es comença a actuar en contra de la publicitat enganyosa a nivell Europeu.
    Tot i així crec que no significarà un canvi trascendental en les vendes de Danone ja que estem oblidant un factor important: els productes Danone són bons i agraden al consumidor (tot i que continguin els mateixos microorganismes que els de marca no-t’hi-fixis).

    ResponElimina
  11. Trobo que hi ha forces evidències científiques que proven que l'Actimel és beneficiós pel nostre organisme, en concret 'reforçant les nostres defenses'. Caldria saber si a llarg termini segueix sent beneficiós el consum diari de l’Actimel .
    He trobat resposta en un article [1], on es conclou que el consum prolongat de Lactobacillus casei Shirota soca YIT9029 millora la resistència cel•lular adquirida en un model d’infecció per L. Monocytogenes, demostrada per una reducció en el recompte de Monocytogenes a la melsa, fetge i una disminució de l’activitat aminotransferasa després de la reinfecció. Ara bé, s’hauria d’investigar més sobre els efectes a llarg termini en els diferents sistemes, no només pel que fa a la resposta inmunològica del nostre cos.
    [1]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC145274/pdf/0115.pdf

    ResponElimina
  12. Tal com és conegut, els probiòtics són microorganismes vius que administrats en dosis adequades confereixen efectes beneficiosos per a la salut de l’hoste. S’ha observat que aporten certs beneficis quan s’administren com a complements en el tractament d’algunes malalties com és el cas de diarrea o les malalties inflamatòries del budell , com exposa el següent article: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16808112?dopt=Abstract. Aquests però, estan contraindicats en casos de pancreatitis.
    Pel que fa a l’Actimel, trobo innecessari haver de pagar un preu excessiu per un producte amb característiques semblants a un iogurt corrent que aporta els mateixos efectes beneficiosos.

    Marta Badosa

    ResponElimina
  13. Per tal d’estudiar amb més profunditat els efectes de l’actimel i comparar-los amb altres preparats probiòtics s’hauria de considerar la complexitat del microbioma intestinal i les interaccions entre les diferents espècies microbianes. Dos articles recents demostren la importància d’aquestes interaccions: Cox et al (2010) estudien la composició de la comunitat microbiana del budell de neonats amb o sense suplements de Lactobacillus casei i troben que la presència de L.casei modifica de forma important el microbioma. Un altre treball (Moussavi i Adams, 2010) en un estudi in vitro amb L.casei i altres soques probiòtiques demostren que la supervivència i el percentatge d’adhesió d’algunes soques pot ser influenciada per la presència d’altres soques. Per tant, al considerar els possibles mecanismes d’acció dels agents microbians probiòtics és molt important tenir en compte que no estan sols sinó que formen part de l’ecosistema de la microflora intestinal.
    Cox MJ. et al. Lactobacillus casei abundance is associated with profund shifts in the infant gut microbiome. PloS One. 2010 Jan 18;5(1):e8745.
    Moussavi M. and Adams MC. An in vitro study on bacterial growth interactions and intestinal ephitelial cell adhesion characteristics of probiotic combinations. Curr Microbiol. 2010, 60(5):327-35.

    ResponElimina
  14. M'ha agradat bastant l’article, i l’he escollit principalment perquè a vegades el prenc, simplement perquè esta força bo i perquè passa bastant ràpid al ser tan liquid. I com que desconeixia les seves virtuts, doncs l’he escollit.
    Estic d’acord amb les conclusions, sobretot amb aquella on dieu que calen més estudis per descriure els mecanismes d’acció i les accions beneficioses, ja que com critica l’ASA, sembla que els estudis que tenen fets no son tan significatius com haurien de ser, i per tant varen obligar a treure una etiqueta d’un anunci al Regne Unit on deia “provat científicament” referint-se als seus efectes beneficiosos.
    Altra cosa que tothom haurà pogut observar, és que ara no es ven amb la paraula “immunitas”. Sembla ser que els hi varen obligar a treure'l, perquè no existeix cap bacteri amb aquest “immunitas”, i a més a més, era publicitat enganyosa perquè dona a entendre que millora l'activitat immunològica en general (de tothom), mentre que un estudi publicat a Nature (i segur que n’hi ha de molts més) afirma que a persones sanes no els hi afecta immunològicament. (Estudi publicat a Nature: http://www.nature.com/ejcn/journal/v52/n12/abs/1600663a.html)
    Per tant podríem dir que és molt recomanat per gent immunològicament deprimida (tinc entès que als hospitals te’l fiquen molt sovint desprès del dinar o sopar), però no per a gent amb activitat immune normal.

    ResponElimina
  15. Crec que tot el que s'ha esmentat fins ara permet fer un bon replantejament global sobre el que la gran empresa Danone fa amb un dels seus productes més venuts com és l'Actimel. Considero però, que no hem parlat d'un punt molt important i que ens afecta a tots els consumidors i és l'elevat preu que té Actimel respecte la resta de productes fermentats amb l'exusa de dir que "actimel es único" en tants sentits com ho fan amb la seva publicitat enganyosa.
    Vull recordar que altres marques no tant conegudes, com per exemple "HACENDADO" del Mercadona, també ofereix probiòtics amb L. casei i la diferència de preu respecte l'Actimel de Danone és de gairebé d'1€. Així doncs, tot plegat, ens permet fer una reflexió sobre els interessos econòmics que hi poden haver rere tot això, fet que ens pot crear dubtes la hora de decidir quins productes volem elegir quan anem a comprar.

    ResponElimina
  16. La publicació és força interessant per entendre el paper que juga la nostra microflora, evitant l’adhesió de microorganismes patògens al nostre tracte gastrointestinal i estimulant un nivell basal d’activació del sistema immune. Tot i axí penso que amb els resultats d’aquest l’estudi no s’hauria de pensar que l’Actimel és “EL” producte, arribant fins i tot a utilitzar-lo “per defecte” davant de símptomes de debilitat, tot i no saber realment els seus mecanismes d’acció. També es podrien utilitzar altres microorganismes com Lactobacillus helveticus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus johnsonii,… que poden estabilitzar la flora intestinal o disminuir la intolerància a la lactosa entre d’altres efectes [1] . Conèixer aquestes efectes dels diferents microorganismes sobre la nostra flora intestinal pot ser beneficiós per utilitzar-los quan convingui, depenent de l’enfermetat o problema que pateixi l’individu En qualsevol cas, utilitzar l’Actimel de manera general sense tenir en compte l’etiologia ni altres aspectes del problema no crec que sigui lo correcte.

    [1] http://www.alfa-editores.com/alimentaria/Julio-Agosto06/Beneficio.pdf?phpMyAdmin=aIj69rg0MYWn18mTYfYRyPHZ2T4

    Marcos A. Caballero

    ResponElimina
  17. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  18. He llegit diversos articles relacionats amb tot el món dels probiòtics, especialment de l’Actimel i tots apunten als punts que heu descrit en l’article: reforç de la microflora, estimulació del creixement d’enteròcits i activació de les cèl•lules immunitàries. En general els probiòtics en sí i no el L.casei en particular ja augmenten el número de bacteris de la microflora fent que no quedin espais lliures disponibles per ser ocupats per microorganismes patològics, interaccionen amb les cèl•lules intestinals i milloren el perfil immunitari de l’individu. A més, al no estar clar el mecanisme molecular d’acció del L.casei no es pot afirmar que tots aquests efectes vinguin donats per aquest probiòtic en concret i no pels altres. A tot això se li ha d’afegir que la dieta en sí, l’estil de vida, altres característiques ambientals i els factors genètics són variables difícils de controlar estrictament en aquests estudis i poden influir molt notablement en aquestes respostes. A més, pel que he pogut veure, aquests estudis solen ser de pocs individus cosa que en disminueix la seva fiabilitat. Tot això porta a pensar que Danone abusa de les conclusions dels seus articles per tal de justificar la seva publicitat.

    Maura Ferrer Ferrer

    ResponElimina
  19. A la pàgina web de Danone on expliquen com funciona l’Actimel i quins són els efectes beneficiosos sobre el tracte intestinal i el sistema immunològic, mencionen un parell d’estudis que demostren que “Actimel pot ajudar a millorar la resposta i/o activitat d’algunes cèl•lules immunitàries”. No obstant, mirant aquests articles i d’altres sobre els efectes beneficiosos de L. casei, he observat que normalment es compara un producte fermentat amb aquest bacteri amb placebos com llet semi-desnatada en lloc de llet fermentada amb altres bacteris. Per això, no queda clar que l’efecte beneficiós que es té sigui fruit d’aquest bacteri o si un altre iogurt podria tenir resultats similars.

    Maria Rigau

    ResponElimina
  20. Darrerament la població (en la qual jo m’incloc) presenta cada vegada més símptomes hipocondríaques degut a la constant pluja de noticies sobre les conseqüències de portar una vida no del tot saludable. Per intentar millorar això el Ministeri de Sanitat du a terme diferents campanyes publicitàries (menjar cinc cops al dia fruita, caminar 30 minuts diaris...) però realment no funcionen tant com les campanyes publicitàries de les diferents marques comercials, entre elles l’Actimel. Això fa que pensem fermament que és més efectiu beure Danacol (conté esterols vegetals comportant una disminució del colesterol) que mantenir una dieta saludable. Succeeix el mateix amb l’Actimel ja que la publicitat ens incita a consumir-lo encara que sigui molt més car perquè creiem que és gairebé vital pel bon funcionament del tracte intestinal.

    Per tant, crec que s’ha de controlar com i quina informació es transmet a la població ja que a vegades no es diu tota la veritat creant confusió (com és aquest cas, només cal visitar la seva pàgina web). A més, s’han de fer més estudis amb criteri científic per poder arribar a conclusions no manipulades ja que els resultats obtinguts fins ara no són gaire fiables.

    ResponElimina
  21. Totes les fonts d’informació que he consultat coincideixen en el punt que el consum de probiòtics és beneficiós. En els casos de persones amb un funcionament fisiològic deficient o en certes etapes (crítiques) de la vida d’una persona, la ingesta d’aquests aliments pot millorar significativament la salut. Tot i això, com ja s’ha dit, aquestes troballes no justifiquen les campanyes publicitàries que fa Danone per la televisió o el diari on s’explica una veritat a mitges. Per altra banda, com ja s’ha citat a l’article no es pot corroborar (ni en articles penjats a la pròpia pàgina web de l’empresa Danone) que Actimel tingui més efectes beneficiosos que altres probiòtics que no es troben sota el nom de cap marca.

    ResponElimina
  22. Creo que el Actimel está muy rico y es muy nutritivo, pero supongo que en una sociedad como la nuestra en la que estar alimentados nos es el problema vende más hablar de "salud". Por los articulos que estan citados en este trabajo y otros citados en vuetros comentarios entiendo que L. casei tiene la ventaja de sobrevivir mas que otros Lactobacillus al pH acido del estómago, pero cuanto mas ? es esto significativo?

    ResponElimina
  23. Llegint l'article publicat em plantejo una qüestió: qui necessita realment l’acció dels probiótics? En estats en que la microflora es veu afectada pot ser adequada l’administració de probiòtics com a complement per a la millora d’aquesta; però si ja es troba en un bon estat, és necessari millorar-la encara més? Com s’ha comentat abans, se’ns està intentant transformar en una comunitat hipocondríaca i obsessionada per la salut.
    D’altre banda, comentar també el fet del preu de l’Actimel respecte a ioguts normals Danone que és de més del doble (www.condisline.com) . No s’ha comprovat si realment existeix diferència entre l’efecte d’uns i altres i crec que seria un estudi important a fer per a poder determinar si és abusiu el preu proposat i si és cert el que ens intenten vendre amb la publicitat agressiva.

    Ana Esteve Solé

    ResponElimina
  24. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  25. A mi llegint els diversos articles i comentaris i sense oblidar mai l’anunci d’actimel no deixa de sorprendre’m com a la lleugera la gent en pren cada matí com un complement de l’esmorzar. Deixant de banda si és eficaç o no, l’actimel és un producte fet a base de llet fermentada ensucrada i per això té un alt valor nutricional. Un actimel de 100g porta una mica més de 80kcal. que corresponen a un 4% de la QDO (quantitat diària orientativa) de la Susanna Griso (2000kcal.). I a més li fa prendre al seu fill de 9 anys tot un actimel quan les seves necessitats són menors, de 1800kcal.

    Així doncs, des del meu punt de vista l’abús de l’actimel en persones en bon estat de salut no només sembla ser irrellevant en el seguit de virtuts per la salut que li donen sinó que a més promou una dieta hipercalòrica...

    Sort que Danone pensen en tot i ja hi ha l’actimel 0% amb llet desnatada i la meitat de caloríes.

    ResponElimina
  26. Penso que els de Danone no enganyen més del que ho fan altres marques amb els seus productes. A més, han realitzat estudis per ha demostrar els beneficis que prometen i el Ministeri de Sanitat els hi ha acceptat. Si no, no els permetrien fer les afirmacions tan contundents que fan a la seva publicitat.
    Tot i així, l'Estat hauria d'establir uns requisits més exigents abans de permetre que les empreses prometin certs efectes dels seus productes. Una bona manera seria estipulant com s'han de fer els experiments i quanta gent ha de participar-ne, així com exigir l'aplicació del doble-cec, entre d'altres.

    ResponElimina
  27. Després de llegir alguns dels articles i comentaris, així com les conclusions dels nostres companys de classe, m'agradaria comentar els següents aspectes:

    Sembla clar que els probiòtics tenen un efecte beneficiós en la microflora quan aquesta ha estat debilitada per algun factor (com per exemple una infecció intestinal lleu), però fins a quin punt segueixen sent beneficiosos en els casos en que aquesta microflora es troba en bon estat?

    Un fet que m'ha sorprès bastant, i que ja s’ha esmentat en altres comentaris, és que no es compari en cap estudi els efectes del probiòtic de Danone respecte als d’un altre probiotic d’una altra marca que pugui contenir el mateix tipus de bacteri.

    No obstant, opino que la discussió de si el preu de l’Actimel és o no just no te gaire sentit, ja que penso que el preu d’un producte no el marca el seu valor real, sinó el valor que li doni el mercat, dit d’una altra manera, el probiotic de Danone val el doble que el probiotic d’altres marques perquè hi ha gent que el compra, enlloc de comprar els altres més barats. Per tant, l’únic aspecte que des del meu punt de vista podria ser regulat, és la publicitat que les empreses poden fer sobre productes que afecten a la salut humana, i on aquestes es poden aprofitar del desconeixement que existeix en la major part de la població per dur a terme campanyes agressives que donin lloc a conclusions errònies per part de certs grups de consumidors.

    Marc Sitges

    ResponElimina
  28. Resulta inquietante que un producto como el actimel, el cual tiene una gran campaña publicitaria que lo vende como "el producto que nos mantendrá sanos", no tenga estudios en los cuales se explique de forma detallada el mecanismo por el cual es tan beneficioso. Además muchos de los estudios a favor de este producto no cuentan con un número suficiente de participantes ni con comparaciones con otros probióticos del mercado, con lo cual el consumidor no puede saber realmente si el pagar de más por comprar actimel esta justificado o no. Creo firmemente que se debe tener más cuidado con productos como éste y con el manejo de su publicidad a fin de evitar que se engañe a los consumidores con resultados no del 100% fiables.

    ResponElimina
  29. Llegint els textos tant d’Actimel com d’Activia, s’extreu que Danone és una empresa que accepta com a bones mitges veritats sobre els seus productes i les publicita sense cap mena de recança. Com Danone, és probable que existeixin altres empreses que podrien estar venent-nos productes alimentaris mancats de benefici per a la nostra salut i, fins i tot, danyins, publicitant-los com la solució al nostre problema “demostrada científicament”. Això és un frau i, segons el meu parer, hauria d’estar regulat per llei ja que s’està jugant amb un assumpte bastant trascendental, la salut dels comsumidors.

    ResponElimina
  30. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  31. Participant en l’article sobre l’Activia i llegint aquest em queda clar que els estudis fets manquen de rigor pel seu poc pes i falta d’imparcialitat. Em semblen massa ideals i per tant poc precavits envers possibles riscos, ja que com deia K. Tsiolkovski, “l’absència d’evidència no és evidència d’absència”.

    Opine que la salut de la gent mai ha de ser tractada com un negoci, sinó com una responsabilitat d'aquells que treballen i inverteixen en garantir-la. Llavors la comunitat científica tindria que actuar en conseqüència i regular d’una manera més exhaustiva els productes que fan servir com a campanya de marqueting la salut, al cap i a la fi l’interès de les grans multinacionals és el propi benefici econòmic; per a ells som consumidors, no pacients.

    Anselm Morell

    ResponElimina
  32. Me ha resultado curioso e incluso un tanto sospechoso el abundante optimismo con el que los estudios realizados abalan los efectos del L. Casei, presentándonoslo como una especie de panacea para aumentar el sistema inmune, sin presentarnos siquiera el mecanismo por el que lo realiza o los posibles peligros que su consumo entraña.
    Y estas lagunas se deben a que, simplemente, estos dos campos no se han investigado. Los estudios realizados tenían una función muy clara, que era mostrar los efectos positivos a gran escala, que es lo único útil para la publicidad del producto, mientras que su propio mecanismo de acción o sus efectos nocivos, que no interesan porque no servirían para avalar su consumo, no han sido investigados. Por otro lado, no se ve una comparación de este producto con los efectos de otros alimentos probióticos.
    Por esa razón, preferiría no darle mi aval a este producto hasta que estos campos estén completamente esclarificados, y deje de buscarse sólo aquellas características lucrativas del L. Casei.

    Jorge Sánchez Blanco

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.